![]() |
![]() |
Funkčnou formou Se sú biologicky aktívne selenoproteíny: enzýmy - glutationperoxidáza
, jódotyronín-5-deiodináza a ďalšie, ktoré obsahujú jedinečnú aminokyselinu
- selenocysteín. Uvedené enzýmy chránia bunky pred oxidatívnym poškodením,
resp. menia hormón štítnej žľazy tyroxín na biologicky aktívny trijódtyronín,
čím zasahujú do metabolizmu a vývoja organizmu.
Množstvo Se v organizme (status) u ľudí je dané prioritne jeho príjmom
z potravín a sekundárne fyziologickým stavom organizmu. Za optimálnu koncentráciu
selénu v plazme sa považuje hodnota okolo 100 Ţg Se/L. Priemery koncentrácií
Se v plazme u 1056 vyšetrených osôb vo veku 19 - 82 rokov v rôznych oblastiach
Slovenska sa pohybovali v rozsahu 46 - 77 Ţg/L, čím sa radíme ku krajinám
s nízkym statusom selénu. Vo vybranej skupine vegetariánov, sledovanej
u nás v roku 1993, sa zistil znížený status selénu v porovnaní s nevegetariánmi.
Suboptimálny status Se u vegetariánov je odrazom jeho nízkeho príjmu z
potravín rastlinného pôvodu, nakoľko naše obilniny majú nízky obsah selénu
a ovocie a zelenina obsahujú málo Se. Nízky status Se v organizme ľudí
je úmerný riziku kardiovaskulárnych, onkologických a ďalších degeneratívnych
chorôb. Z hľadiska doplňovania (suplementácie) organizmu selénom je potrebné
venovať pozornosť najmä tej časti populácie, u ktorej sa môže vyskytovať
jeho deficit vo väčšej miere a to u ľudí v staršom veku, tehotných žien,
vegetariánov a u ľudí s nesprávnymi výživovými návykmi.
![]() |
Cenu GOLD ALIMENTA ´98 získal jogurt obohatený selénom, výrobok Žilinských mliekární, a.s., LAKTIS na 7. medzinárodnej výstave potravín a potravinárskych strojov GASTRO - ALIMENTA ´98. |
V niektorých oblastiach strednej a severnej Európy je príjem selénu potravou nízky, čo súvisí s jeho veľmi nízkymi koncentráciami v pôdach. Už v dobe ľadovej došlo k výraznému poklesu obsahu tohto prvku v pôde a neskôr sa na znižovaní množstva prirodzene sa vyskytujúceho selénu podieľajú umelé hnojivá, kyslé dažde a priemyselná výroba potravín.V týchto krajinách sa preto systematicky zvyšujú jeho hladiny v potravinovom reťazci. V sedemdesiatych rokoch sa v krajinách ako Fínsko, Švédsko, Nórsko a Dánsko priemerný obsah selénu v obilninách pohyboval v rozsahu 7 - 18 Ţg/kg, čo radikálne riešili vo Fínsku selenizovaním pôdy. V sedemdesiatych rokoch obsahovali obilniny vo Fínsku do 10 Ţg/kg selénu a hladiny selénu v plazme sa pohybovali v rozsahu 49 - 60 Ţg/L. Od roku 1984 sa vo Fínsku do hnojív pridával selén vo forme selenanu sodného, v množstve 16 mg/kg hnojiva pre obilniny a 6 mg/kg hnojiva na pasienky, čo ovplyvnilo množstvo selénu v celom potravinovom reťazci. V roku 1986 sa obsah selénu v pšenici zvýšil na 320 Ţg/kg, u ľudí sa koncentrácia v plazme zvýšila na 105 Ţg/L. Selenizovanie pôdy jednoznačne prispelo k zvýšeniu príjmu selénu u fínskej populácie.
Fungujúci imunitný systém vyžaduje adekvátne hladiny selénu, pretože
selén výrazným spôsobom ovplyvňuje aktivitu imunitného systému. Dlhodobé
podávanie selénom obohatených kvasníc skupine ľudí nad 65 rokov v dávke
100 Ţg/deň po dobu 6-tich mesiacov, obnovilo resp. podporilo niektoré funkcie
imunitného systému. U ľudí, ktorých suplementovali dávkou 200 Ţg selénu
denne, pšenicou a kvasnicami obohatenými selénom sa zvýšila hladina selénu
v plazme ľudí zo 70 na 160 Ţg/L. Aktivita enzýmu glutationperoxidázy v
krvných doštičkách sa za štyri týždne zdvojnásobila. Selénom obohatené
kvasnice obsahujú selén v organickej i anorganickej forme, čo je dôležité
z hľadiska jeho biologickej dostupnosti.
Je zrejmé, že na optimalizáciu statusu selénu u ľudí bude výhodné využiť konzumáciu kyslomliečnych produktov so zvýšeným obsahom prírodného selénu, nakoľko selénové soli pri fermentovaní mlieka baktériami mliečného kysnutia sú biologicky zabudované v biomase bielkovín kyslomliečnych produktov v organickej forme.Tieto výrobky sú chránené osvedčením o zápise úžitkového vzoru Úradmi priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a Českej republiky. Výrobou a konzumáciou potravinárskych kyslomliečnych produktov so zvýšeným obsahom prírodne zabudovaného selénu (100 Ţg/kg kyslomliečneho produktu), použitím baktérií mliečneho kysnutia a na základe dobrej dostupnosti selénu z týchto produktov mliečnej fermantácie sa umožní nielen primerané zvýšenie statusu selénu u ľudí, ale aj jeho systematický prívod do organizmu a tým nárast aktivity glutationperoxidázy a ďalších biologicky funkčných foriem selénu. Tým sa spolu s priaznivým ochranným pôsobením kyslomliečnych prvkov, biologicky aktívnych látok, vápnika a ďalších prírodných látok skvalitní nutričná hodnota kyslomliečnych produktov, pretože selén spolu s vitamínmi a so zinkom ako zložkami antioxidačného komplexu pôsobia ako celok vo vzájomnej rovnováhe. Takouto lacnou intervenciou zvýšeného množstva selénu v prírodnej forme je možné systémovo zlepšiť nielen nepriaznivý selénový status našej populácie, ale zároveň využiť kladné vlastnosti kyslomliečnych výrobkov ako napr. uľahčené vstrebávanie a tvorbu vitamínov B-komplexu, vstrebávanie esenciálnych makro-prvkov hlavne vápnika, fosforu a mikro-prvkov železa, zinku a medi, z ktorých posledné dva sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému. Veľmi dôležitá je schopnosť kyslomliečnych produktov znižovať zvýšené hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a tým prispieť v synergii s pôsobením selénu k zníženiu rizika srdcovo-cievnych ochorení.
K plneniu cieľov správnej výživy môže prispieť podľa generálneho riaditeľa mliekárenského podniku Laktis, a.s., Žilina, Ing. L. Ročiaka taktiež uvedenie nových výrobkov ako sú ovocný jogurt a šľahaná pena so zvýšeným obsahom prírodného selénu do spotrebiteľskej siete. Tieto výrobky sú chránené osvedčením o zápise užitkového vzoru Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a Českej republiky.