Niektore latky, napr. pesticidne chlorovane uhlovodiky, sa mozu
pohybovat z pody do atmosfery "kodestilaciou" s vodou z pody
a z rastlin. Dalsiu fazu tvori potom kondenzacia na koloidnych
castiach suspendovanych v ovzdusi s tvorbou aerosolov, ktore sa
mozu " dopravovat" do velkych vzdialenosti. To moze vysvetlit
kumulaciu niektorych latok (napr. chlorovanych zlucenin alebo
tazkych kovov) v rozlicnych zivych organizmoch alebo
v potravinovom retazci.
Rozhodujucim faktorom, prispievajucim k distribucii chemickych
latok do vodneho prostredia, je:
Z hladiska biologickych ucinkov chemickych latok hraju vyznamnu ulohu moznosti ich premeny. Jej vysledkom mozu byt toxickejsie nove latky alebo menej toxicke produkty. Je to zname napr. pri tvorbe drazdivych a fytotoxickych peracylnitratov fotochemickymi reakciami pod vplyvom slnecneho ziarenia. Sposobuju to emisie z automobilov a lietadiel a ich reakcne produkty (produkty neuplneho spalovania v pritomnosti oxidov dusika). Dolezita je oxidacia oxidu siriciteho na oxid sirovy vplyvom slnecneho ziare nia pri katalytickom ucinku mineralnych castic. Vyslednym produktom byva aerosol kyseliny sirovej s tvorbou kysleho smogu.
Zavaznou vlastnostou molekul viacerych chemickych latok je
pretrvavanie v prostredi a kumulacia v biologickych systemoch. To
zavisi od docasnej rovnovahy v koncentracii pri naviazani na zive
organizmy v "sutazi" so zlozkami prostredia (vzduch, voda a poda)
a ich prenosu na zive organizmy, kde ide o ich dalsiu
metabolizaciu.
Tazke kovy ako kontaminanty prostredia pochadzaju najma
z emisii priemyslu a dopravy, napr. z hladiska kontaminacie
mlieka maju kovy vyznam najma v okoli hut, v mensej miere
v blizkosti velkych aglomeracii a najma olovo v blizkosti
exponovanych ciest.
Doterajsie skusenosti ukazali, ze v potravinovom retazci sa
spravaju toxicke stopove prvky v anorganickej vazbe inak, ako
napr. pesticidne chlorovane uhlovodiky. Zda sa, ze domace
zvierata tu funguju ako velmi ucinny filter, ktory sa zapaja
medzi kontaminovane krmivo a cloveka. Aj vyssie koncentracie,
napr. v oblasti emisii, hovadzi dobytok ucinne zachytava. K tomu
pristupuje skutocnost , ze uz pri prechode z pody do rastliny sa
koncetracie znizuju. Dalsie znacne znizovanie sa ukazuje aj pri
porovnani hladiny kontaminacie v mlieku a krmive .
Porovnanie kontaminacie krmiva a mlieka niektorymi chemickymi prvkami | |||||
---|---|---|---|---|---|
A | B | C | |||
Prvok | zem. kora [mg.kg-1] | krmivo [mg.kg-1] | mlieko [mg.kg-1] | Konc.fak. B:A | Konc.fak. C:B |
arzen | 5 | 0,4 | 0,02 | 10-1 | 10-1 |
kadmium | 0,3 | 0,04 | 0,01 | 10-1 | 10+0 |
med | 100 | 8 | 0,08 | 10-1 | 10-2 |
zelezo | 50000 | 150 | 0,73 | 10-2 | 10-3 |
ortut | 0,4 | 0,03 | 0,002 | 10-1 | 10-1 |
olovo | 18 | 10 | 0,02 | 10+0 | 10-3 |
zinok | 120 | 40 | 5,1 | 10-1 | 10-1 |
Hlavnu ulohu hra pravdepodobne z biologickeho hladiska
zriedovaci efekt v rastucej rastline a relativne nizka
resorpcia tychto latok v zazivacom trakte zvierat.
Treba vsak zdoraznit osobitne postavenie organochlorovych
zlucenin, co suvisi s ich vacsou rozpustnostou v tuku. Toto, ako
je vseobecne zname u alkylovej formy ortuti, prinasa vacsie
riziko ako jej anorganicke zluceniny.
Pri hodnoteni zvyskov cudzorodych chemickych latok v potravinach
zivocisneho povodu sa vyzaduje diferencovany pristup. Cesty
prenosu a zvysky chem. latok v potravinach zivocisneho povodu
vidiet na obrazku .
Vyznamnu ulohu ma pri hromadeni chemickych latok tukove tkanivo
zvierat a ludi, kde sa hromadia napr. zvysky pesticidov zo
skupiny chlorovanych uhlovodikov, ktore po zakaze ich pouzivania
v polnohospodarstve v roku 1976 vyrazne poklesli. Tyka sa to aj
polychlorovanych bifenylov (PcB), ktore sa vyrabali do roku
1984.